Totteridge House

A dramatic modernisation of a handsome family home, together with David Gibson Architects, has resulted in openplan and intersecting living spaces that hinge on the striking sculptural staircase. Repeated architectural and decorative refrains of glass, natural and stained wood, large format ceramics, together with contemporary lighting features create a bold and inviting home.

We were engaged to provide a full interior design specification for this renovation of an existing family home.We began work with the project in fully-fledged construction: a challenging time-line for all parties concerned.With the architectural design of the house under control, the clients wanted a full interior design specification comprising materials, finishes, bathrooms (including layouts, specification and finishes), lighting, joinery and all the FF&E. With a young family (with twins on the way), the clients wanted the interiors to reflect their fun family life and their love of design.

They wanted to make the most of the space that the new house would afford them: a huge open plan living area would be used for entertaining and movie nights with the kids; a family kitchen would see regular gatherings of 10 and more. The dining room needed to seat as many as possible and be linked with the living room beyond.

Taking inspiration from the architect’s creation of double-height spaces in the entrance area the designers created a lighting design with Moooi’s Raimond pendants taking centre stage. Visible from the first and ground floors they are functional, modern sculptures: sleek and minimal, adding to the ‘red thread’ of linear geometry that runs through the house.

“Every design decision asked whether the client’s personality was being captured: had we made an unusual decision or stuck with the norm? If the latter we reviewed it until we were happy that the house reflected a dynamic and inspiring couple with a house to match. The colour scheme ties the architectural finishes together and adds another layer of life and character. ”

 

Bold living; inviting spaces: A dramatic modernisation of a handsome family home in Totteridge, together with David Gibson Architects, has resulted in open-plan,intersecting living spaces that hinge on the striking sculptural staircase.

Repeated architectural and decorative refrains of glass, natural and stained wood, large format ceramics, together with contemporary lighting features create a bold and inviting home.

How can we help?

We'd love to know about any new exciting projects that you may have. Please use the form here, or the details below to get in contact with us.

+44 (0)20 7952 6070
info@tollgard.com

Join Our Newsletter

Sign up to receive our latest news